Kuidas valmistada sprotte?

Nii kolmekümne aasta eest oli koduste konservide valmistamine väga levinud; plekist purgikaante kinnitõmbamise riistapuu leidus peaaegu igas majapidamises; kaaned ise kuulusid defitsiitsete kaupade hulka ja neid saadi peamiselt kaltsukaupmeestelt (nn sekundaarse tooraine punktidest) vahetuskaubana vanade rõivaste vastu. Üsna paljudes majapidamistes olid ka plekktooside sulgemise masinad ja autoklaavid konservide kuumutamiseks — enamasti pandi karpi omakasvatatud sigu või metsast lastud loomi (seaduslikke jahimehi oli rohkemgi kui salakütte), kuid koduseid konserve tehti ka kalast. Kalade puhul oli levinuimaks valmistusviisiks nende suitsutamine ja suitsutatuna konserveerimine koos toiduõliga. Nii pandi toosidesse ahvenat, haugi ja angerjat, ent sageli tehti ise ka sprotte.

Sprotte võib ise teha nüüdki, sest omatehtul on sõnastamatuid lisaväärtusi.

Enne suitsutamist pane värsked kilud tunnikeseks kergelt soola. Kui oled nad suitsutamiseks restidele pannud või varrastanud* , lase kaladel taheneda, enne kui suitsuahju ukse sulged. Sprottide tegemiseks ei tohi suitsukilud olla liiga niisked. Selsamal põhjusel võid kilud lasta taheneda ka pärast suitsutamist — ära tõsta neid kaussi kokku, vaid lase restidel olles jahtuda.

Lõika suitsukiludel ära pead, kurgualused ja sabad, lao nad kihiti purkidesse-karpidesse, saba- ja peapooled vaheldumisi, ning vala neile peale toiduõli. Levinuim on oliiviõli kasutamine, ent sobivad muud taimsed õlid või õlide segud — hea on lisada oliiviõlile pähkliõli, seesamiõli, sinepiõli vms.

Kui kasutada on plekktoosid ja autoklaav, tuleb suletud sprotitoose 120° C juures steriliseerida 30-40 minutit, olenevalt tooside suurusest. Tõenäoliselt aga plekktoose ja autoklaavi pole ning kuumutada tuleb klaaspurkidesse pandud sprotte. Selleks panema suurema poti põhja puupilpad, tõstame potti kilude ja õliga täidetud klaaspurgid ning valame potti vett nii kolmveerandini purkide kõrgusest. Kuumutame vee keema ja hoiame konserve selles olenevalt klaaspurkide suurusest 1-1,5 tundi (1-liitrised 1,5 tundi, pisemad vähem). Kuumad sprotipurgid sulgeme hermeetiliselt kaantega, laseme neil jahtuda ning paneme jahedasse hoiuruumi. Enne tarvitamist peaksid nad seal nüüd 1-3 kuud valmima — eks proovi, kas õnnestub purke nii kaua puutumatuina hoida.

Ja muidugi, parimad on sügisestest või sügistalvistest kiludest tehtud sprotid.

* Mõni asi on inimesele nagu pähe raiutud. Minul tuleb kilude-räimede suitsutamise puhul alati meelde 1960-ndatel „Pikris“ avaldatud kalakombinaadi suitsutsehhist pärinev töökäsk, millesse oli muude tööde sekka kirjutatud: „varastamiseks — 32 kg“.

 

Vladislav Koržets