Kui palju kala üldse osta?

 

Eks ikka niipalju, et kõikidele sööjatele meie lauas jätkuks või ka natukene rohkem — enamus kalaroogi maitseb suurepäraselt ka järgmisel päeval, külmalt. Ostmisel tuleb arvestada, et puhastamisel läheb kalast üsna palju kaotsi ja kala „annab välja“ puhast kalaliha vaid nii 50% ringis oma eluskaalust: erinevatel liikidel on see „välja andmine“ erinev — mõnel kalaliigil (nt tursal, lutsul) moodustab üksi kalapea kaalust enam kui kolmandiku. Vilunud kalakokk hindab kala kaalu ja seda, mitmele sööjale sellest piisab, üsna täpselt silma järgi, vähemvilunuile, kellel silmamõõt veel paigas pole, on vast abi siinsest portsjoniarvestusest.

1 portsjon:
Puhastamata kala ~ 250 g
Puhastatud kala naha ja luudega ~ 150-200 g
Naha ja luudeta fileed ~ 100-150 g
Räimeroogadeks ~ 6-8 keskmise suurusega räime.
Lestaroogadeks ~ 300-400 g puhastamata lesta.

Mõistagi tasub silmas pidada ka seda, kes on söögilauda istumas: kasvueas noormeeste või füüsilist tööd tegevate täismeeste toitmiseks kulub ikka nii 1,5-2 korda rohkem kala kui närvuma isuga sööjate kõhutäitmiseks.   

 

Vladislav Koržets